Çocuklarda Kamburluk Tedavisi
Çocuklarda kamburluk tedavisi Ankara, tıp dilinde kifoz olarak da bilinen ve omurganın öne doğru eğilmesiyle karakterize olan rahatsızlığı tedavi etmek için gerçekleştirilen uygulamalardır. Omurga, gövdenin pozisyonu ve bireyin duruşu için son derece önemli bir yapıdır. Omurgada meydana gelen eğrilikler bireyin hem duruşunu hem de genel sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilmektedir. Çocukluk döneminde kendini gösteren kamburluk yani kifoz gibi omurga problemleri, zamanında ve ideal bir şekilde tedavi edilmelidir. Aksi takdirde bireyin bedensel gelişimi gerektiği gibi gerçekleşmeyebilir; bireyin hem beden görünümü hem de sağlığı ile ilgili problemler ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocuklarının omurgasında eğrilik olduğunu veya çocuklarının kambur bir duruşa sahip olduğunu fark eden ebeveynlere en yakın zamanda bir pedatrik ortopedi doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir.
Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda kamburluk tedavisi nasıl olur?’’, Çocuklarda kamburluk kendiliğinden geçer mi?’’, ‘’Çocuklarda kamburluk tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Çocuklarda kamburluk ne zaman tehlikelidir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara çocuklarda kamburluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.
Kamburluk Nedir? Kifoz Nedir?
Kamburluk, tıp dilinde kifoz olarak bilinen ve tedavi edilmediğinde son derece tehlikeli olabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın farklı türleri vardır. Mesela postüral kifoz olarak bilinen kamburluk durumu bireyin yalnızca duruşu ve görünümü ile sınırlıdır. Ancak omurgadaki anormallik sebebiyle meydana gelen ve ilerleyici bir karaktere sahip olan kifoz, zaman içerisinde birey için hayati tehlike oluşturabilir. Kifoz hem yetişkinler hem de çocuklar için tehlikelidir. Bu yüzden vaktinde ve gerektiği gibi tedavi edilmesi gerekir.
Çocuklarda Kamburluk Neden Olur?
Kifoz pek çok sebepten ortaya çıkabilir. Bu sebepler arasında anne karnında meydana gelen problemler, kemikleri ilgilendiren hastalıklar, omurga kırıkları veya omurga enfeksiyonları yer alabilmektedir. Bahsi geçen etmenler sebebiyle bireyin omurgasında, öne doğru bir eğilme meydana gelebilir ve bu eğilmenin şiddeti gitgide artış gösterebilir.
Çocuklarda Kamburluk Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda ve bebeklerde kifoz belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Gövdenin orantısız bir görünüme sahip olması.
- Kollarda ve bacaklarda yapısal anormallikler bulunması.
- Gövdenin öne doğru eğik bir pozisyona sahip olması.
- Özellikle de eğilirken sırt bölgesinde belirginleşen kamburluk.
- Denge sorunları.
- Kolların, bacakların ve omuzların simetrik olmaması.
Çocuklarda kamburluk belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Çocuklarda Kamburluk Kendiliğinden Geçer Mi?
Duruş bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan kamburluk sorunu kendiliğinden geçebilir. Ancak Schuerman hastalığı gibi hastalıklar sebebiyle meydana gelen kifoz durumlarında omurgadaki eğrilik kendiliğinden düzelmez. Mutlaka tıbbi tedavi gerekir.
Çocuklarda Kamburluk Tehlikeli Mi?
Kamburluk tehlikeli olabilen bir hastalıktır. Bu hastalık sebebiyle hayati organlar gerektiği gibi gelişemeyebilir veya fonksiyonlarını gerektiği gibi yerine getiremeyebilirler. Buna bağlı olarak da bireyin hayatı tehlikeye girebilir.
Çocuklarda Kamburluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Zamanında tedavi edilmeyen kamburluk sorunu, iç organların gerektiği gibi gelişmemesine ve çalışamamasına yol açar. Bu da direkt olarak bireyin hayatını tehdit eder. Tedavi edilmeyen kamburluk sorunu özellikle de kalp ve akciğer gibi hayati organlarla ilgili sorunlara yol açabilmektedir. Bu yüzden kamburluk tedavisi kesinlikle aksatılmamalı, en yakın zamanda bir pediatrik ortopedi doktoru ile görüşülmelidir.
Çocuklarda Kamburluk Tedavisi Nasıl Olur?
Çocuklarda kamburluk tedavisi farklı uygulamalar ile yapılabilir. Bu uygulamalar arasında düzenli doktor kontrolleri, özel egzersizler ve fizik tedavi uygulamaları yer alır. Eğer omurgadaki eğikliğin derecesi fazla ise cerrahi işlemlere başvurulması da mümkündür.
Çocuklarda Kamburluk Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Kifoz ameliyatı 4 ila 8 saat kadar sürebilen bir operasyondur. Bu operasyonun süresi, omurgadaki eğikliğin şiddetine ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Doktor ameliyat öncesinde, operasyonun tahmini süresi hakkında detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.
Çocuklarda Kamburluk Ameliyatı Nasıl Olur?
Genel anestezi altında gerçekleşen kamburluk ameliyatı sırasında omurganın ideal bir pozisyona sahip olması sağlanır. Bu operasyon sırasında omurlar birbirlerine sabitlenir veya gerekirse bölgeye omurgaları sabit tutan çubuklar yerleştirilebilir. Bahsi geçen işlemler sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duyulmaz.
Ankara Çocuklarda Kamburluk Tedavisi Fiyatları 2023
Çocuklarda kamburluk tedavisi fiyatları, kamburluk ameliyatı fiyatları ve kifoz tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.