Eğri Boyun Hastalığı Tedavisi Ankara

Eğri boyun hastalığı tedavisi Ankara, eğri boyun hastalığını tedavi etmek ve bu hastalık sonucu görülebilecek şikayetleri önlemek amacıyla gerçekleştirilen ortopedi tedavisidir. Boyun bölgesinde yer alan kaslar, kemikler ve benzer dokular başın ideal bir pozisyona sahip olmasını sağlarlar. Bu dokularla ilgili herhangi bir sorun boynun ve kafanın duruşu ile ilgili problemlere yol açabilir. Mesela genellikle bebeklik döneminde görülen eğri boyun hastalığı bu sorunlardan biridir. Tıp dilinde tortikolis olarak da bilinen bu rahatsızlık, başın sağ veya sol tarafa yatık bir duruşa sahip olmasına neden olur. Bu rahatsızlık baş ve boyun hareketlerinde kısıtlılık ve boyun ağrısı gibi şikayetlere de yol açabilmektedir. Günümüzde eğri boyun hastalığı, çocuk ortopedi hekimleri tarafından gerçekleştirilen özel uygulamalarla tedavi edilebilmektedir.

Yazımızın devamında ‘’Eğri boyun hastalığı tedavisi nasıl olur?’’, ‘’Tortikolis ameliyatı nasıl olur?’’, ‘’Eğri boyun hastalığı tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Eğri boyun hastalığı ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara eğri boyun hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz. 

Eğri Boyun Hastalığı Nedir? Tortikolis Nedir?

Eğri boyun hastalığı, doğuştan veya birtakım sebeplerden sonradan gelişebilen, başın sağa veya sola yatık kalmasıyla karakterize olan bir hastalıktır. Bu hastalık tıp dilinde tortikolis olarak da bilinmektedir. Genellikle bebeklerde görülen tortikolis, boyun kaslarıyla ilgili anormalliklerden, bebeğin anne karnındaki ideal olmayan pozisyonundan, gelişimsel problemlerden ve bazı doğumsal hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Eğri boyun hastalığı olan bebeklerin boyun kaslarında gerginlik olabilir, bebek baş ve boyun hareketlerini gerçekleştirirken zorlanabilir ve her zaman tek bir pozisyonda yatmayı isteyebilir. Bu gibi problemler yüz asimetrisi gibi ikincil sorunlara, boyun ağrılarına ve gelişimsel sorunlara yol açabilirler. 

Tortikolis Nedenleri Nelerdir?

Tortikolis yani eğri boyun hastalığı nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

  • Doğum öncesinde bebeğin, rahimde yanlış veya ideal olmayan bir pozisyonda bulunması.
  • Boyun kaslarında kan toplanması yani hematom görülmesi.
  • Boyun bölgesindeki kasların anormal bir şekilde kalınlaşması.
  • SCM kaslarıyla ilgili gelişimsel problemler.
  • Omurganın başlangıç kısmı olan boyun kısmında, iki veya daha fazla omurga kemiğinin anormal bir şekilde kaynaşması.
  • Bazı enfeksiyonlar.
  • Baş ve boyun travmaları.
  • İlaç kullanımına bağlı ortaya çıkan şiddetli kas spazmları.
  • Servikal spondiloz veya boyun artiriti olarak bilinen rahatsızlık.

Eğri boyun hastalığı nedenleri bu şekilde sıralanabilmektedir. 

Tortikolis Belirtileri Nelerdir?

Tortikolis belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

  • Bebek genellikle başını tek bir tarafa çevirir.
  • Boyun kası civarında ve üzerinde elle hissedilebilen şişlikler.
  • Kafanın asimetrik bir görünüme sahip olması. Bir tarafın görece daha şiş veya bombeli, diğer tarafın ise daha düz bir görünüme sahip olması.
  • Kulaklarda asimetri. Kulaklardan birinin daha önde görünmesi.
  • Yüzün bir tarafının, diğerinden daha dolgun görünmesi.
  • Bir gözün diğerine kıyasla daha açık görünmesi.
  • Çenenin bir tarafının diğerine kıyasla daha çıkık durması.

Tortikolis belirtileri bu şekilde sıralanabilir. 

Tortikolis Tedavisi Nasıl Olur?

Tortikolis tedavisi sırasında pek çok uygulamaya başvurmak mümkündür. Bu uygulamalar arasında bebeğin baş ve boyun pozisyonunu sürekli olarak düzeltmek yer almaktadır. Aynı şekilde boyun kaslarını gevşetmek veya güçlendirmek için de çeşitli egzersizler önerilebilir. Bunlar yeterli olmaz ve tortikolis bir yaşına kadar düzelmezse tortikolis ameliyatı veya eğri  boyun hastalığı ameliyatı olarak bilinen cerrahi işleme başvurulur. 

Eğri Boyun Hastalığı Ameliyatı Ağrılı Mı?

Eğri boyun hastalığı ameliyatı ağrılı bir operasyon değildir. Bu operasyon sırasında bebeğin ağrı ve rahatsızlık hissi duymasını önlemek için çeşitli anestezi uygulamalarına başvurulabilmektedir. 

Tortikolis Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tortikolis ameliyatı, anestezi altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılmaktadır. Bu operasyon sırasında boyun bölgesine 3 ila 4 santimetre civarında bir cerrahi kesi uygulanır. Daha sonra ise bölgede yer alan kaslara müdahale edilir. Böylece ameliyat başarı ile tamamlanmış olur. 

Eğri Boyun Hastalığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tortikolis ameliyatı yapılan bebekler genelde ameliyattan 6 saat sonra taburcu edilirler. Bu süreçte boyunluk kullanmaları gerekebilir. Anne ve baba, bebeğin nasıl besleneceği gibi konularla ilgili doktor tarafından detaylı olarak bilgilendirilir. İyileşme sürecine düzenli fizik tedavi uygulamaları da eşlik edebilmektedir. 

Ankara Tortikolis Tedavisi Fiyatları 2023

Tortikolis tedavisi ve tortikolis ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için
Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button