Perthes Hastalığı Tedavisi Ankara
Ankara perthes hastalığı tedavisi, femur başının küresel bir şekilde gelişim göstermesini ve eklem açıklığının ideal bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen tedavi uygulamalarıdır. Kalça eklemi, vücudumuzdaki en önemli eklemlerden biridir, femur veya uyluk kemiği olarak adlandırılan kemikle kalça kemiğini birleştirmektedir. Sağlıklı bir yapıya sahip olan kalça eklemi sayesinde koşma, yürüme ve oturma gibi eylemleri; herhangi bir zorluk veya ağrı hissetmeden gerçekleştirmemiz mümkün olur. Ancak bazı nadir görülen hastalıklar sebebiyle femur kemiğinin baş kısmında doku ölümü gerçekleşebilmekte; bu da hem eklemin hem de femur kemiğinin görevlerini gerektiği gibi yerine getirememelerine neden olmaktadır. Perthes hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, femurun baş kısmındaki kan dolaşımının bozulmasıyla karakterizedir. Bu bölgedeki dokular, yeterince kanlanamadıkları ve beslenemedikleri için zamanla ölürler. Buna bağlı olarak da çeşitli ortopedik problemler meydana gelir. Perthes hastalığı bahsi geçen problemleri gidermek ve hastanın işlevsel bir kalça eklemine sahip olmasını sağlamak için yapılır.
[ez-toc]
Yazımızın devamında ‘’Perthes hastalığı nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Perthes hastalığının belirtileri nelerdir?’’, ‘’Perthes hastalığı kendiliğinden geçer mi?’’ ve ‘’Perthes hastalığı tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara perthes hastalığı tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
Perthes Hastalığı Nedir?
Perthes hastalığı, femur kemiğinin baş kısmında kan dolaşımının ideal bir şekilde sağlanamaması sonucu ortaya çıkar ve kalça eklemiyle ilgili sorunlara yol açar. Bu rahatsızlık sebebiyle çocuk topallayarak veya aksayarak yürüyebilir. Kalça eklemi civarında ağrı hissi duyması da mümkündür. Perthes hastalığı kalça eklemlerinden yalnızca birinde görülebildiği gibi her ikisinde birden de görülebilmektedir. Perthes hastalığında erken teşhis ve erken tedavi son derece büyük bir önem taşımaktadır. Bu yüzden perthes hastalığından şüphelenen ebeveynler en yakın zamanda bir pediatrik ortopedi doktoru ile görüşmelidirler.
Perthes Hastalığı Neden Olur?
Perthes hastalığı şu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir:
- Kalça civarındaki dokuların anormal bir şekilde gelişim göstermesi.
- Beslenmenin yeterli ve düzenli bir şekilde gerçekleşmemesi.
- Sigara dumanına maruz kalmak.
- Kalça eklemlerinde veya eklem çevrelerinde meydana gelen fiziksel travmalar.
Bu gibi etmenler perthes hastalığının meydana gelmesine yol açabilirler.
Perthes Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Perthes hastalığının belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Diz ve özellikle de kalça bölgesinde yoğunlaşan ağrılar.
- Bacaklardan birinin diğerinden daha kısa olması, bacak kısalığı.
- Rahatsızlığın bulunduğu taraftaki eklemde işlev kaybı, eklemi hareket ettirmekte zorluk.
- Bacak şişmesi.
- Rahatsızlığın bulunduğu taraftaki bacakta incelme.
Perthes hastalığının belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtilerin şiddeti, hastalığın ilerleme durumu ile doğru orantılıdır.
Perthes Hastalığı Kimlerde Görülür?
Şu gruplarda yer alan bireylerin perthes hastalığına yakalanma riski, genel nüfusa kıyasla daha fazladır:
- Sigara içilen ortamlarda bulunan çocuklar.
- Aile üyelerinden birinde perthes hastalığı bulunan çocuklar.
- Minyon tipli bir vücut yapısına sahip olan çocuklar.
- Erkek çocukları.
- Hiperaktivite hastaları.
- Pıhtılaşma bozukluğuna sahip olan bireyler.
- Hormon dengesizliği gibi sorunlar yaşayan bireyler.
Perthes hastalığı riski bahsi geçen bireylerde daha fazladır.
Perthes Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Perthes hastalığı düzenli doktor takibi gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan çocuklar, düzenli olarak doktor kontrollerinden geçerler. Böylece perthes hastalığının ve femur başındaki hasarın ilerleme durumu gözden geçirilir. Tedavi sırasında, hastanın sahip olduğu şikayetleri azaltmaya yönelik ilaç tedavilerine ve fizik tedavi uygulamalarına başvurulabilir. Bu tedavinin detayları tamamen hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bahsi geçen uygulamalar yetersiz kaldığında ise perthes hastalığı ameliyatı olarak bilinen cerrahi operasyona başvurulur.
Perthes Hastalığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Perthes hastalığı ameliyatı, özel bir anestezi uygulamasıyla birlikte, steril ameliyathane koşullarında yapılmaktadır. Ameliyat sırasında femur başı ile kalça eklemi arasında ideal bir bağ olması sağlanır. Bu süreçte hem eklem dokularına hem de femur kemiğinin baş kısmına müdahale edilebilir. Böylece eklemin ve kemiğin işlevsel kalması, çocuğun şikayetlerinin son bulması sağlanır. Ameliyat sırasında kullanılan işlemler ve teknikler kişiden kişiye değişebilir.
Ankara Perthes Hastalığı Ameliyatı Fiyatları 2023
Ankara perthes hastalığı tedavisi fiyatları ve perthes hastalığı ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.