Serebral Palsi Tedavisi Ankara

Serebral palsi tedavisi Ankara, serebral palsi hastalarının hayatlarını kolaylaştırmak ve bedenlerini işlevsel bir şekilde kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilen uygulamalardır. Beyin, insan vücudundaki neredeyse tüm olayları kontrol eder. Özel yapısı ve bünyesinde barındırdığı gelişmiş sinir ağları sayesinde öğrenme, hareket etme, konuşma ve düşünme gibi pek çok yetiyi kişiye kazandırır. Ancak gebelik sürecinde, beynin gelişimi ile ilgili bazı sorunlar serebral palsi gibi hastalıklara yol açarak beynin, bahsi geçen görevleri ideal bir şekilde yerine getirememesine sebep olabilmektedir. Halk arasında beyin felci olarak da bilinen serebral palsi sebebiyle bireyler bazı fiziksel engellere sahip olabilirler. Günümüzde gerçekleştirilen fizik tedavi uygulamaları ve özel cerrahi işlemler sayesinde serebral palsi hastalarının, bedenlerinden maksimum performansla yararlanmaları ve işlevsel bir yaşam sürmeleri mümkün olabilmektedir.

Yazımızın devamında ‘’Serebral palsi tedavisinde ortopedik uygulamalar nelerdir?’’, ‘’Serebral palsi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Serebral palsi belirtileri nelerdir?’’, ‘’Bebeklerde serebral palsi nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara serebral palsi tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.

Serebral Palsi Nedir?

Serebral palsi, beynin belli bir bölgesinde ilerleyici olmayan bir hasar meydana gelmesi sonucu oluşan ve bireyin hareket kabiliyetini etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Serebral palsi sebebiyle tüm vücut etkilenebilir. Ancak yazımızda genel olarak serebral palsinin yol açtığı ortopedik problemlerden ve bu problemlerin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik gerçekleştirilen uygulamalardan bahsedeceğiz. Serebral palsi hastalarında kaslar normalden çok daha gergin veya normalden çok daha gevşek olabilir. Buna bağlı olarak da birey kaslarını kullanmakta, dolayısıyla da hareket etmekte zorlanabilir. Bazı hastalarda istem dışığı hareketler görülmesi de normaldir. Serebral palsiye sahip olan çocuklarda ‘’spastik yürüme’’ olarak bilinen yürüme bozukluğunun görülmesi de yaygındır. 

Serebral Palsi Neden Olur?

Serebral palsi pek çok nedenden meydana gelebilmektedir. İnsan beyni, anne karnındayken gelişmeye başlar. Bu gelişim son derece hızlı ancak dikkatli bir şekilde gerçekleşir. Eğer bu gelişim ideal bir şekilde gerçekleşmezse veya bebek anne karnında kafa travması gibi bir sorun yaşarsa beyinin belli bölgelerinde sorunlar görülebilir. Bu da serebral palsiye yol açar. Bununla birlikte serebral palsinin doğum sırasında veya doğumdan sonra meydana gelen fiziksel travmalar sonucu ortaya çıkması da mümkündür. 

Serebral Palsi Belirtileri Nelerdir?

Serebral palsiye sahip olan bebeklerin motor faaliyetleri, yaşıtlarına kıyasla yeterince gelişmemiştir. Bebekler tek başlarına ayakta durmakta, oturmakta veya sürünme gibi hareketler yapmakta zorlanabilirler. Kaslarının aşırı gevşek veya aşırı gergin olması sonucu kaslarını kullanmakta güçlük çekebilirler. Serebral palsili çocuklarda konuşma zorluğu ve konuşma geçliği de görülebilmektedir. Aynı şekilde çocuğun vücudunda istenmeyen, şiddetli kasılmalar meydana gelebilmektedir. Serebral palsi belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti serebral palsinin şiddetine göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. 

Serebral Palsi Kimlerde Görülür?

Anneden ve babadan aktarılan bazı genlerin, serebral palsinin ortaya çıkma riskini arttırabildiği düşünülmektedir. Aynı şekilde erken doğum sebebiyle ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar, erken yaşlarda geçirilen şiddetli enfeksiyon hastalıkları ve kafa travması gibi durumlarda bireyde serebral palsi görülme riskini arttırabilmektedir. 

Serebral Palsi Tehlikeli Mi?

Serebral palsiyi ilerleyici bir hastalık olarak ele almamak gerekir. Serebral palside, beyindeki hasar zaman içerisinde artışa geçmez. Bu yüzden şikayetlerin sonradan daha da şiddetli bir hale gelmesi veya hayati organları etkilemesi mümkün değildir. Ancak serebral palsi nedeniyle yaşanılan bazı olumsuzluklar bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmekte ve hatta bazı hastalıkların ortaya çıkma riskini arttırabilmektedir. Bu yüzden serebral palsi hastalarının tedavi ve destek uygulamalarına ulaşımı çok önemlidir. 

Serebral Palsi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Serebral palsi sebebiyle deneyimlene şikayetleri ortadan kaldırmak ve hastanın hayat kalitesini arttırmak için yapılan uygulamalar ise bireyin hayatı boyunca devam edebilmektedir. 

Serebral Palsi Tedavisi Nasıl Olur?

Serebral palsi tedavisi sırasında çeşitli uygulamalara başvurulur. Bu uygulamalar arasında kas hareketlerini yeniden düzenlemek için fizik tedavi işlemlerine başvurulabilir. Aynı şekilde ilaç tedavilerine, konuşma terapilerine ve özel ergoterapi uygulamalarına da başvurulabilir. Serebral palsi tedavisinde gerektiği durumlarda cerrahi işlemler gerçekleştirilmesi de mümkündür. Tedavinin detayları tamamen hastanın şikayetlerine ve taleplerine özel olarak belirlenmektedir. 

Ankara Serebral Palsi Tedavisi Fiyatları

Ankara serebral palsi tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Ali Fuat Karataş ile iletişime geçebilirsiniz.

Call Now Button